Можат ли македонските граѓани да очекуваат зголемен обем странски инвестиции, а следствено на тоа и отварање нови работни места доколку успее референдумот за прифаќање на договорот со Грција, што би резултирало со забрзано зачленување на земјава во НАТО е прашање што заслужува внимание со оглед на тоа што се наближува 30 септември, ден на кој е закажано гласањето за референдумот.

„Свежите“ искуства на Црна Гора, земја која една деценија од почетокот на патот кон НАТО стана полноправна членка на алијансата во јуни, минатата година го навестуваат одговорот на ова прашање. Црногорската Централна банка ги објави податоците за странските директни инвестиции кои откриваат дека во првата половина од годинава има удвојување на инвестициите од земјите-членки на НАТО во однос на истиот период, минатата година кога земјата се уште не беше членка на Алијансата.

Во првото полугодие од 2018 година во Црна Гора влегле странски директни инвестиции во вкупен износ од 403,5 милиони евра, а од нив 215,2 милиони евра биле од земји-членки на НАТО, што е значително повеќе во однос на истиот период од минатата година кога земјите од евроатлантскиот пакт вложиле 96,6 милиони евра во црногорската економија. Најголеми инвеститори од НАТО во Црна Гора годинава се Италија која е на првото место на листата најголеми странски инвеститори со вложени 72 милиони евра, Унгарија (54 милиони евра), Турција( 29 милиони евра) и Белгија (11 милиони евра).

Од друга страна, најновите податоци за директните странски инвестици на Народната банка на Македонија откриваат дека во првата половина од годинава странските инвеститори во земјава пласирале 325 милиони евра.

Меѓутоа, за разлика од Црна Гора, каде што најголем инвеститор е Италија, во Македонија најмногу странски инвестиции во 2018 година односно 25,2 милиони евра влегле од Бахамите. Статистичките податоци од изминатите години откриваат дека многу често на врвот на листата на странски инвеститори во земјава се јавуваат егзотичните острови како Сент Винсент и Гренадини, Девствените острови и други што пиратите порано ги користеле за криење на пленот, а денес служат како даночни раеви кои, бизнисмените ги користат за да избегнат давачки кон таковината при инвестирање на капиталот.