Најмалку 45 луѓе денеска се убиени, а 110 ранети во три експлозии на бомби во близина на шиитска џамија, јужно од престолнината Дамаск.

Една од двете експлозии е предизвикана од автомобил-бомба, а причините за другите експлозии засега не се познати.

Сириската државна телевизија јави дека се случиле две терористички експлозии од кои едната е предизвикана од автомобил-бомба, додека другата ја предизвикал бомбаш-самоубиец.

Во џамијата „Сајида Зеинаб“ се наоѓа гробот на внукот на пророкот Мухамед и ужива големо почитување кај шиитските муслимани.

Таа џамија и претходно беше мета на напад, во февруари 2015 година, кога двајца бомбаши-самоубијци извеле напади при кои загинале четири лица, додека 13 беа повредени.