Најмалку 27 лица загинаа кога брод се преврти по судир со друг брод на езерото Маиндомбе во Конго.

Двата брода пловеле во спротивна насока, но биле пренасочени од вообичаената рута за да ја избегнат маглата, што довело до судирот, соопшти заменикот гувернер на Маиндомбе, Масамба Малика.

Тој изјави дека телата на починатите сè уште се наоѓаат во езерото и дека е можно да има уште настрадани. Спасувачките тимови трагаат по настраданите.

Малика додаде дека сè уште не е познато колку вкупно луѓе имало на бродот, но дека бродот не можел да прими повеќе од 10 лица.

Во декември минатата година во бродолом на истото езеро, 18 лица настрадаа, а 70 исчезнаа.