Два пациента кои ги исполнија критериумите ја примија кубанската вакцина против рак на белите дробови, со што денеска почна примената на овој лек во Србија, соопшти српскиот министер за здравство, Златибор Лончар.
– За луѓето кои денеска ја примија вакцината, ова е сериозна надеж, а останува да ја следиме нивната состојба – рече министерот.

Лончар додаде дека има уште седум пациенти на подготвителна терапија во Белград и оти засега има голем интерес за лекот.

– Не тргнавме со голем број пациенти за да видиме како ќе се одвива состојбата – додаде министерот.

Лончар истакна дека Србија е единствена земја во регионот што го има тој лек и оти веќе е најдено решение за оние од регионот кои сакаат да видат дали се кандидати за вакцината.

– Ние ќе продолжиме и со разговорите за оние кои не се здравствени осигуреници за да ја добијат вакцината – рече српскиот министер.