Малубројни противници на Договорот од Преспа денеска во Солун, пред Министерството за Македонија и Тракија, на минувачите им делеа „некролози“ со името „Македонија“, изразувајќи го на тој начин својот протест против, како што велат „предавството кон грчка Македонија“.

„Денеска ја погребуваме Македонија“ стои во текстот, а како потписници се „Мајка Грција, децата Македонки и Македонци“.

Во 14.30 часот денеска грчкиот парламент треба да гласа за ратификација на Договорот од Преспа, со што тој официјално ќе стапи на сила, а Македонија со направените уставни измени ќе добие ново официално име за севкупна употреба – Северна Македонија.

Инаку, исто како и во Солун денеска, и на протестите против ратификцијата на Преспанскиот договор и уставните измени во македонското собрание се делеа „некролози“ за Македонија, во кои се обвинуваа македонските политичари и пратеници дека ја предале Македонија.

Во Македонија и претходно се правеа „некролози“ – по жестокиот говор на тогашниот претседател на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски пред Државната изборна комисија (ДИК), кога остро нападна некои амбасадори дека премногу се мешаат во внатрешните работи на Македонија, на интернет се појавија некролози на тогашните два дена откако лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски, одржа говор пред Државната изборна комисија, во кој истакна дека некои амбасадори почнале премногу да се мешаат во внатрешната политика на земјата. На тоа реагираа САД и ЕУ, како и македонските дипломати.