Хрватска вратила околу 500 мигранти, кои во моментов се наоѓаат во прифатниот камп во Прешево, додека кај Табановце, од македонската страна на границата, има неколку стотини бегалци, изјави директорот на српскиот Центар за заштита и за помош на баратели на азил, Радош Ѓуровиќ, во ТВ-дневникот на РТС.

Според Ѓуровиќ, засега не се наѕира решение за мигрантската криза, а ситуацијата ќе биде сè потешка, сè додека не биде постигнат консензус меѓу земјите членки на Европската унија по ова прашање.

Директорот на Центарот за заштита и за помош на барателите на азил, вели дека и во случај да дојде до промена на бегалската рута, Србија и понатаму ќе биде попатна станица за мигрантите.

„Балканот станува тампон-зона, во која ќе циркулираат многу луѓе. Можно е да дојде до промена на рутата, но Србија и понатаму ќе биде неизбежна станица во случај мигрантите да тргнат преку Албанија, Црна Гора или Бугарија“, изјави Ѓуровиќ.

Во врска со вонредниот пакет мерки што го подготвува ЕУ, Ѓуровиќ вели дека не очекува значајни промени бидејќи мерките, пред сè, ќе бидат во форма на препораки кои нема да имаат обврзувачки карактер.