Граѓаните на Охрид се незаобиколен фактор и тие треба да го дадат своето мислење дали треба да се реализираат сите предвидени проекти поврзани со Охридското Езеро и со Галичица.

Ова е заклучокот од „Отворениот екоден“ наменет за граѓаните, а кој беше организиран денеска од Движењето на екологисти на Македонија (ДЕМ).

– Се надеваме дека ќе го добиеме реалното мислење на граѓаните. На анкетниот лист има прашања поврзани со проекти што го засегаат Охридското Езеро, тоа се изградбата на експресниот пат Охрид до границата со Албанија, урбанизацијата на Студенчишкото Блато, изградбата на скијачки центар и хотелски комплекс на Галичица, изградба на медитеранска плажа на местото Лагадин. Ние сакаме граѓаните да го дадат своето мислење за овие предложени проекти – рече претседателот на Здружението, Миран Митревски.

Од ДЕМ сметаат дека граѓаните имаа можност да одговорат и доколку не сакаат ниту еден од овие проекти да се реализира.

– Заедно со нив треба да се одлучува дали и каков проект треба да се предлага, дали треба да се реализираат тие проекти, не само за заштита на животната средина, туку и за нив лично, но и за сите граѓани на цела Македонија, затоа што сите го посетуваат Охрид и сите се на некој начин засегнати страни – велат од ДЕМ.

Околу 300 анкетни листови беа пополнати денеска од страна на граѓаните на Охрид. Севкупните резултати од анкетата на граѓаните ќе бидат дополнително разгледани од еколозите од цела Македонија.

Анализата ќе биде приложена во Европската еколошка организација во Брисел.