Експерти од Русија, Турција, Иран и од САД почнаа технички состанок во казахстанскиот главен град Астана, на кој детално ќе се разгледа прекинот на огнот во Сирија, соопшти министерството за надворешни работи на Казахстан.

– Се очекува првпат на разговорите да учествуваат и претставници од Јордан – рече портпарол на министерството.

Тој додаде дека на состанокот ќе се говори за имплементација на прекинот на огнот, за предлогот на сириската вооружена опозиција за примирје и за утврдување на можностите за негова примена.

– Тука станува збор за механизам за контрола на имплементацијата на прекинот на огнот – рече портпаролот.