Архивска фотографија | Фото: Влада на РСМ

Заклучно со 31 декември 2021 година, во земјава имало вкупно 1.346 институции коишто го сочинуваат јавниот сектор, во којшто се вработени вкупно 132.088 лица. Во споредба со претходната година, лани во јавниот сектор имало за околу 900 вработени повеќе.

Овие податоци денеска ги објави министерот за информатичко општество и јавна администрација, Адмирем Алити на прес-конференција на која го презентираше Годишниот извештај за вработените во јавниот сектор за 2021 година.

Министерот Алити појасни дека најголем дел од вработените во јавниот сектор се од секторот образование, односно 33 отсто од вкупниот број.

Тој додаде дека во органите на државната власт се вработени само околу 13 отсто од вкупната бројка на вработени во јавниот сектор, односно на крајот на минатата година се вработени 15.302 лица.

На прес-конференцијата, министерот информираше дека на 31 декември лани во АРМ, МВР, Агенција за разузнавање, Управа за финансиска полиција и другите безбедносни служби работеле вкупно 19.311 лица.

На крајот од 2021 година, забележано е зголемување на образовниот профил на јавната администрација, па така повеќе од половина од вработените имаат високо образование, 4.753 се магистри, а 2.575 се доктори на науки.

Според останатите податоци што ги презентираше министерот денеска, најголем дел од вработените во јавниот сектор се жени – 55,3 отсто. Исто така, просечната возраст на вработените во јавниот сектор е 46 години.

На крајот од минатата година, според етничката припадност, во јавниот сектор 73,57 отсто од вработените се идентификувале како Македонци, 20,35 отсто како Албанци, 1,95 отсто како Турци и 1,19 отсто како Роми.