Индонезиската полиција уапсила 17 лица кои се осомничени дека се поврзани со Исламска држава, а кои Турција ги протера во страв дека ќе ја минат границата со Сирија.

Неколку стотини државјани на Индонезија, која е најголема муслиманска земја во светот, дошле на Блискиот Исток за да ѝ се приклучат на ИД, поради што властите стравуваат дека може да претставуваат закана по враќањето во земјата.

Осомничените, меѓу кои има и малолетници, се уапсени на аеродромот во Џакарта, веднаш по доаѓањето од Истанбул.