Поголемиот дел од жителите на селата на Oпштина Тетово и околните општини користат вода за пиење што не е чиста. Ова го покажуваат анализите на Институтот за јавно здравство (ИЈЗ) во Тетово, пишува „Порталб.мк“.

Во 68 отсто од вкупно 99 села на Општината Тетово заедно со општина Желино и Брвеница водата за пиење во месеците јули, август и септември не била за пиење, покажуваат официјалните податоци кои Порталб.мк успеа да ги обезбеди од Институтот за заштита на здравјето на Тетово (ЈЗУ).

„Анализите на водата во селата се вршени редовно и можам да кажам дека во повеќето од нив имаме лоши резултати. Ова е како последица од старата водоводна мрежа, недостаток на дезинфекција на резервоарите за вода, не прочистување на каптажите за вода и недостаток на оградување или заштита на изворите од каде се зема водата. Доколку се санираат овие сегменти би имале чиста вода за пиење. Не можам да кажам дека општините не прават ништо, бидејќи тие вршат хлорирање на водата, секогаш кога ние им препорачуваме“, вели докторот и управителот на ЈЗУ Тетово, Ратко Давидовски, кој не одговори, кои се селата во кои водата не е за пиење.

Вода

Мострите за анализа се земени од јавните чешми, чешми во џамиите, училиштата и др. Давидовски смета дека буџетот и финансиските средства се најголемата пречка поради која општините имаат ваква состојба на вода.

„Имаат проекти и се обидуваат да бидат поблиску до граѓаните, имаат ангажирани лица кои се занимаваат со ова прашање во секоја општина, но сметам дека немањето финансиски средства за целосно уредување на водоводната мрежа и резервоарите е главната пречка. Ние, сме вршеле повремени анализи, и можам да кажам дека на годишно ниво, владата финансира 300 анализи за Тетово, но ова не е доволно за да се има задоволителна здравствена заштита за жителите на Тетово и околните села. Општина Желино и Брвеница како и руралните општини имаат потпишано договори со ЈЗУ за контрола на квалитетот на водата за пиење. Секогаш кога ние им препорачуваме да се контролира квалитетот на водата, тие ги почитуваат нашите препораки. Општина Желино и Брвеница имаат проблеми со изворите бидејќи истите се наоѓаат во такви зони, не планински предели, и тоа го имаат сфатено тоа и водат грижа за оваа состојба“, вели Давидовски.

Инаку, во текот на претходниот месец, жителите на Тетово се пожалиле дека водата за пиење има необична миризба, но ЈЗУ, изјави дека се дозволува водата да се пие бидејќи тоа се случува заради мешање на двата извори од кои градот на Тетово се снабдува со вода.

Граѓаните, секогаш кога ќе почувствуваат дека водата не е во ред или пак има чудна миризба, можат да се јават до Општина Тетово, со цел општинските власти да порачаат анализи, да се констатира дали водата што се користи секој ден е безбедна за пиење или не.