Вирусот Х5Н8, попознат како птичји грип, се проширил на 55 живинарски фарми во Бугарија. Ова го соопшти министерката за земјоделство на Бугарија, Десислава Танева, и најави дека денеска ќе бидат уништени 130.000 птици.

Со тоа бројот на уништени птици во Бугарија ќе се зголеми на околу 430.000 откако вирусот првпат е регистриран во средината на декември.

Вирусот најмногу ја погоди областа околу Пловдив, соопшти Танева, која истакна дека досега се уништени околу 300.000 птици, најголемиот дел од нив патки.

– Во Бугарија птичјиот грип во последните години се забележуваше генерално кај дивите птици. Ова е првпат да имаме толкава епидемија на домашните фарми – рече Танева.

Бугарските власти воведоа зона на карантин околу заразените фарми. Исто така, воведена е и забрана за трговија со живина и за лов на дивеч, а потрошени се повеќе од половина милион долари во уништување на птиците за да се спречи ширење на заразата.