Антиреформската влада на СДСМ со предложениот ребаланс на буџетот го зголемува задолжувањето на Македонија, велат од ВМРО-ДПМНЕ во соопштение утрово.

„СДС, Драган Тевдовски и Зоран Заев, кои со месеци наназад зборуваа за нивната загриженост дека Македонија е презадолжена земја, сега, откако дојдоа на власт, предлагаат ребаланс на буџет во кој предвидуваат поголемо задолжување на државата до крајот на годината за 150 милиони евра“, стои во соопштението.

Од опозициската партија нагласуваат дека новата влада уште во првиот месец ја задолжила држвата за 60 милиони евра.

„Според плановите на Заев, до крајот на годината, секој ден граѓаните на Република Македонија кога ќе се разбудат, државата ќе биде задолжена за нови 1,2 милиони евра повеќе од планираното. Во ставката домашно задолжување владата на СДС планира наместо 17,8 милијарди денари, да се задолжи за 20,7 милијарди денари. Тоа се нови 48,3 милиони евра долг кон домашните доверители. Во ставката задолжување кон странство, владата на СДС планира наместо планираните 12,3 милијарди денари, да ги задолжи граѓаните со 18,4 милијарди денари. Со ова планираат да нè задолжат дополнителни 100 милиони евра повеќе кон странски доверители“, велат од ВМРО-ДПМНЕ.

Оттаму додаваат дека граѓаните имаат право да знаат зошто државата се задолжува со толкава сума и каде СДСМ ќе ја потроши.

„Луксузите, октоподите, морските плодови, цвеќињата, партиските вработувања и вдомувањата на соросовите платеници не смеат да бидат на трошок на граѓаните“, порачуваат од ВМРО-ДПМНЕ.