Поради игнорирањето и ненавременото локализирање на пожарите, СДС дозволи тие со денови да голтаат цели планини со шума и да станат вистинска опасност за огромен број граѓани, се вели во соопштението на ВМРО-ДПМНЕ.

Во него се додава дека додека граѓаните молеле и чекале државата да им помогне за пожарите да не стигнат до нивните домови, владата на СДС не мрднала со прст и зад затворени врати, далеку од очите на јавноста, носела закони штетни за Република Македонија и за нејзините граѓани.

„Владата на СДС мора да поднесе одговорност за пожарите зашто поради нивната неажурност и игнорантски однос за ненавремено локализирање на пожарот, дозволи да изгорат пет куќи, се нанесе огромна материјална штета во Поречието и во другиот дел на Македонија каде секој ден пожарите земаат поголем замав“, се додава во соопштението.