Опозициската ВМРО-ДПМНЕ на прес-конференција обвини дека Владата ќе ги укине давачките за литиум-јонски акумулатори само заради вицепремиерот Кочо Анѓушев, односно, како што рече Бојан Стојаноски, затоа што единствено неговата фирма „Брако“ користи такви акумулатори. Со тоа Кочо Анѓушев ја злоупотребува својата положба во власта на секој можен начин, порача Стојаноски и побара оставка од вицепремиерот.

– Електрични литиум-јонски акумулатори користи само фирмата „Брако“ која е во сопственост на Кочо Анѓушев и која овие батерии треба да ги вгради во моторни возила за специјална намена – чистење на улици и на патишта со електричен погон. „Брако“ треба да произведе 35 вакви возила во вредност од 2 милиони евра. Со ова личното богатство на Анѓушев дополнително ќе се зголеми на сметка на буџетот кој сите граѓани го полнат – рече тој.

Како што појасни, тоа ослободување од давачки ќе биде привремено и ќе важи до 30 септември 2018 година, а нема да се разгледува во Собранието.

– Со ова се заобиколува и јавноста која не може да ги дознае сите детали кои доколку би имало расправа во Собрание и доколку се извадат сите факти пред граѓаните, ќе предизвикаат големо незадоволство од работата на владата.