Министерот за здравство, Арбен Таравари, наместо да прави стратегии за односи со јавноста и да испраќа честитки од луксузните хотели во САД, треба да се фати за работа и да го спречи ширењето на заразната болест во Гостиварско“, се вели во соопштението на ВМРО-ДПМНЕ.

Од партијата велат дека е време министерот за здравство да почне да работи за доброто на граѓаните, а не своето време да го поминува во одржување на „разно-разни средби со амбасадорите“.

„Директна одговорност за ова има министерот за здравство, Таравари, бидејќи причината за немањето дијагноза за причинител од која починаа две лица, а шест се во животна опасност е тоа што нема реагенс во Институтот за јавно здравје. Причината за можност за големи ризици и за нови загрозувања е фактот дека не воспоставиле карантин, а биле должни да воспостават“, велат од ВМРО-ДПМНЕ.