Петре Шилегов бесрамно продолжува да се фали со проекти на Коце Трајановски, реагираа денеска од опозициската ВМРО-ДПМНЕ, истакнувајќи дека денешниот повик на Град Скопје за субвенционирање на печки за греење со пелети е трет по ред и бил планиран во годишниот план донесен во време на Трајановски.

„Шилегов затскрива дека ова е трет по ред повик, а претходно беа објавени уште два други во март оваа година и во октомври минатата година. Разликата е што и за ова ги скратија парите. Ако во март за време на управувањето со град Скопје на Коце Трајановски беа обезбедени 7 милиони денари за субвенции, денес Шилегов се фали со повеќе од дупло помалку пари, или само 3 милиони денари. Со четириесетина илјади евра не може да се прочисти загадениот воздух во Скопје“, стои во ракцијата.

Од партијата наведуваат дека е обидот да се престави дека само со оваа мерка ќе се прочистеле воздухот е лага и дека оти всушност претставува обид да се избегне одговорност и да се создадат лажни надежи.

„Ниту СДС, ниту Шилегов имаат конкретен план за прочистување на загадениот воздух поради кој секој ден се губат човечки животи. Ќе потсетиме на 24-ти октомври 2016-та година потпретседателот на СДС, Дамјан Манчевски на прес-конференција од Средно Водно излажа дека имале план, цитирам -„Имаме план и точни предлог мерки“. Една година потоа гледаме дека Шилегов допрва вели дека ќе правеле план, а СДС не превзема ниту една мерка за загадувањето, воздухот не е почист, туку секој ден се повеќе загаден“, велат од ВМРО-ДПМНЕ.