СДСМ е политичка партија што нема никакво право да зборува за невработеноста и за економијата во Република Македонија, порача ВМРО-ДПМНЕ во реакција на соопштението на СДСМ за стапката за невработеност.

Според ВМРО-ДПМНЕ, народот ја памети СДСМ „само по уништувањето на македонската економија за сметка на личниот интерес на нивната врхушка. Во време на владеењето на СДС, невработеноста достигна високи 38 отсто, благодарение на нивните лични интереси и на погубните политики што ги спроведуваа. Граѓаните единствено ја паметат СДС по празните ветувања, кои останаа синоним за уништување на државата и на просперитетот на граѓаните. За разлика од нив, ВМРО-ДПМНЕ успеа да ја намали невработеноста од рекордни 38 отсто кои ги затекнавме од СДС, на ниски 24 отсто“, се вели во реакцијата од ВМРО-ДПМНЕ.