Носењето на законот за владино рекламирање е дел од реформските обврски на Република Македонија, но СДСМ е против секоја реформа, стои во реакцијата на владејачката ВМРО-ДПМНЕ на прес-конференцијата на пратеникот на СДСМ, Томислав Тунтев, во врска со владината одлука за повлекување на предлог-законот за информативни и за рекламни кампањи на јавните институции од собраниска процедура.

„СДСМ е непријател на медиумите и не сака регулирање на владиното рекламирање по урнек на европските модели.
Секој медиум што не е под контрола на СДСМ, односно Сорос и кој отворено говори за деструкцијата и за незаконското работење на аболираниот криминалец Зоран Заев е предмет на закани и на навреди од СДСМ. За СДСМ единствено се прифатливи медиумите кои се дел од „фабриката“ финансирана од политичкото раководство на СДСМ и од Сорос. Ваквото дејствување на СДСМ е против човековите права и слобода на говор и информирање и затоа ќе биде казнето од граѓаните во првиот момент кога СДСМ ќе собере храброст да се појави на избори“, се вели во соопштението на ВМРО-ДПМНЕ.