Ова што го видовме денеска не е суд и правда, туку реализација на партиско-политички нарачки и неправда. Невини луѓе кои ниту оствариле каква било имотна корист и не предизвикале никаква штета се осудуваат со драконски казни, а Зоран Заев кого целата јавност го виде како бара поткуп се ослободува од каква било одговорност, реагира ВМРО-ДПМНЕ во врска со пресудата за Ѓоко Поповски, поранешен помошник-министер во МВР.

Портпарол на ВМРО-ДПМНЕ, Наум Стоилковски изјави дека, вакви процеси какви што води судот под притисок на криминалниот картел на власта, се водат само во Северна Кореја, а можеби ни таму.

-Вакви пресуди врз вакви докази не изрекувале ниту црвените кмери во Камбоџа. Правосудството денеска го допре дното. Ниту некој прибавил противправна имотна корист, ниту е направена материјална штета. Набавените возила сè уште се користат во Министерството за внатрешни работи. Постапката за набавка на 300 автомобили е спроведена согласно со закон и потребите на полицијата. Постапката е завршена со јавно отворање на понудите, по што е донесен извештај со предлог за избор за најповолен понудувач. Одлуката за избор ја донела Комисијата за јавни набавки, која е составена од искусни професионалци и специјалисти за јавни набавки, кои ја сугерирале и примениле одредбата од неговата одлука за јавна набавка која се однесува на деливоста на набавката внатре во лотовите. Сведочењата на членовите на комисијата за јавни набавки се во прилог на одбраната – истакна Стоилковски.

Според него, СЈО овој случај го заснова врз само еден приватен телефонски разговор.

-СЈО нема ниту еден издржан аргумент. Пресудата, особено нејзината висина е одраз на политички притисок од страна на картелот на власт. Зоран Заев лично го најави овој прогон и во негова изјава пред неколку дена ги најави првите пресуди – додаде Стоилковски.