Заедно со претседателските избори, да се одржи референдум, на кој граѓаните на Општина Свети Николе ќе се изјаснат дали сакаат или не да се гради регионална депонија во нивната општина. Ова, вчера попладне на вонредната седница на Советот на Општината го побара Бојан Митев, советник од ВМРО-ДПМНЕ.

– Општината нема да има трошоци, бидејќи референдумот ќе биде заедно со претседателските избори во април. На следната седница на Советот на Општина Свети Николе ќе доставиме точка во која ќе има предлог за распишување на локален референдум, за да се слушне гласот на народот. Доколку граѓаните на Општина Свети Николе проценат дека нема потреба од депонија во Свети Николе, треба да се слушне нивниот глас – рече Митев.

Тој ова го побара пред претставниците на месните заедници на засегантите села, каде е предвидена изградбата на депонијата, пред граѓанските организации и останати граѓани.

Ана Петровска, државен секретар во министерството рече дека не е дефинитивна одлуката за локацијата на депонијата, дека претстојат разговори со сите заинтересирани страни, особено со жителите на засегнатите села.

Речиси сите говорници беа против локацијата на регионалната депонија за 18 општини да биде во Свети Николе, кое според нив е земјоделски регион, со над 5.000 регистирани земјоделци. Особено се загрижени производителите на органска храна, кои имаат договори за откуп на производите од Швајцарија.

Доколку Советот одлучи да да се распише референдум, тогаш, градоначалникот Сашо Велковски вели дека и ќе се одржи. Сепак, тој упати на загубеното време, кога во годините наназад, граѓаните немале никаква информација за овој проект вреден 35 милиони евра.

– Советот на Општината Свети Николе во мај 2017 година донел согласност депонијата да се гради во Свети Николе. Овој документ морав да го побарам од Министерството за животна средна, бидејќи го нема никаде во Општината. Ниту во архива, нити по фиоки. Потписници се претходниот градоначалник и директорот на јавното претпријатие Комуналец, Александар Давчев. Никој до сега не земал во предвид на пример, дека камионите со смет ќе ни поминуваат низ центарот на градот – рече Велковски.

На крај, беше заклучено дека е потребна кампања пред граѓаните со повеќе информации за проектот. Ќе биде вклучена и Делегацијата на Европската Унија, која го финансира овој проект од значење за над 330.000 жители во Северисточниот и Источниот регион.