Координаторот на пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ, Драган Данев, во процедурална забелешка прочита писмо од пратеничката група до претседателот на Собранието Талат Џафери со барање нивниот лидер Христијан Мицкоски, кој не е пратеник, да има обраќање пред пратениците.

– Со оглед на ситуацијата во која се наоѓа Македонија, ние како пратеници и граѓаните, јас мислам и апелирам бидете на ниво на задачата која што ја извршувате и овозможете нашиот лидер Мицкоски да се обрати и пред Собранието и пред пратениците и пред македонските граѓани. Имало такви пракси во историјата на овој парламент – рече Данев.

Џафери, читајќи го член 72 од Деловникот на Собранието рече дека таква можност не е пропишана со Деловникот и го одби нивното барање.

– Немам основ по кој би го поканил Мицкоски да учествува во работата на Собранието. Не се работи за моја волја туку за Деловник. Јас немам никаков проблем со тоа, но немам деловнички можности да го овозможам  – рече Џафери.

Еве што пишува во Деловникот:

Член 72

(1) На седницата на Собранието можат да присуствуваат и во работата да учествуваат претседателот на Републиката, претседателот на Владата, министрите и овластениот претставник на предлагачот на закон поднесен од најмалку 10.000 избирачи.
(2) Претседателот на Собранието може да покани на седницата на Собранието да присуствуваат и во работата да учествуваат претставници и на други органи и организации кога се разгледуваат прашања од нивна надлежност.

Член 73

Претседателот на Собранието може да покани на седницата на Собранието да присуствуваат како гости и да одржат говор високи парламентарни и државни претставници на други држави и на меѓународни организации и други видни странски личности.