СДСМ се обидува стопати повторена лага да ја претвори во вистина. Вистината е дека ВМРО-ДПМНE за сиот имот што го поседува има уредна документација и целокупниот имот е стекнат на легален начин, а вредностите кои од ракав денеска ги тресеше Шилегов се неточни“, реагираат од ВМРО-ДПМНЕ на прес-конференцијата што денеска ја одржа портпаролот на СДСМ, Петре Шилегов.

„ВМРО-ДПМНЕ распиша јавен повик за доставување понуди за соинвеститор за изградба на градежен објект на земјиште кое е во сопственост на политичката партија ВМРО-ДПМНЕ. Целиот процес е транспарентен и во согласност со законските нормативи, објавен во четири дневни весници, што е показател дека градежните активности не се тајна. Понудувачите понудија процент од развиената бруто-површина, кој ќе му го отстапат на сопственикот на градежното земјиште (во случајов ВМРО-ДПМНЕ), што воедно беше еден од основните критериуми за избор на најповолен понудувач, а кој процент не смее да биде помал од 30 процентиод развиената бруто-површина. Тоа значи дека приватен инвеститор го гради земјиштето во сопственост на ВМРО-ДПМНЕ за свои комерцијални цели, а за возрат треба да отстапи најмалку 30 проценти од корисната изградена површина на ВМРО-ДПМНЕ. Во овој случај, ВМРО-ДПМНЕ нема никакви трошоци за изградба на објектот“, се вели во реакцијата на владејачката партија.