ВМРО-ДПМНЕ заедно со Коалицијата за подобра Македонија, како победник на последните избори, која доби најголема поддршка од граѓаните и освои најголем број гласови и пратеници, смета дека формирањето влада треба да биде во функција на затворање на политичката криза, а не нејзино продлабочување и смета дека одржувањето на нови избори е зрело решение, а во функција на надминување на кризата и на поставување на реформските приоритети во прв план, се вели во соопштението на партијата откако ДУИ вечерва не донесе одлука за коалиција со оваа партија.

Според нив, секое друго решение само ќе доведе до нова конфликтност и проблеми во и онака поделеното општество и нема да биде во функција на одржливост и на остварување на чии било програмски цели.

– Очигледно некој сака да се занемари волјата на мнозинството граѓани и да ја втурне Македонија во некоја нова неизвесна фаза од нејзиниот развој. ВМРО-ДПМНЕ останува на своите принципиелни позиции по однос на стратешките прашања од државен и национален интерес и прогласот усвоен на 17 декември 2016 година – се вели во соопштението на ВМРО-ДПМНЕ.