Талат Џафери не е избран за претседател на Собранието на Република Македонија во законска процедура и пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ не гледа причина зошто би одговарала на покана која пратеникот Талат Џафери ја испраќа во својство на претседател, се вели во редовното утринско соопштение на ВМРО-ДПМНЕ.

Оттаму велат дека партијата нема да учествува на најавената координација во Собранието.

„Покрај тоа што прифатија платформа од туѓа држава, се обидоа незаконски да изберат претседател на Собранието, сега бараат изговори само да не се одржат локалните избори, кои се редовни и во овој момент неопходни. Криминалецот Зоран Заев треба да знае дека одржувањето локални избори нема никаква поврзаност со формирањето на владата“, додаваат од ВМРО-ДПМНЕ.

Од партијата велат дека СДСМ се обидува да го одложи одржувањето на локалните избори, бидејќи партиските кадри „немале смелост да се соочат со македонскиот народ, по сето она што сторија“.

Претседателот на Собранието, Талат Џафери, денеска треба да се сретне со претставниците на политичките партии во Собранието. На координативната средба треба да се реши кога ќе се продолжи конститутивната седница и по кој тек ќе се одвива таа.

Се очекува на координативниот состанок да се зборува и за можните решенија по истекот на мандатите на локалните власти, како и да се дефинираат чекорите за распишување локални избори.