Само што почна 21. продолжение на конститутивната седница во Собранието, претседателот Џафери речиси веднаш прогласи пауза, бидејќи во салата не беа пратениците на ВМРО-ДПМНЕ и на коалицијата, а отсуствуваа и пратеници на другите партии.

Повиците на собранискиот спикер Талат Џафери пратениците да влезат во салата не даде резултат и тој по само неколку минути пребројување, прогласи пауза од половина час.

На дневен ред на конститутивната седница е изборот на претседател, заменик на претседателот, членови и нивни заменици на Комисијата за прашања на изборите и на именувањата на Собранието на Република Македонија. Откако ги наведе сите пратеници на ВМРО-ДПМНЕ кои се пријавиле за збор пред претходното продолжение на 27 април, по кое уследија крвавите насилства врз пратениците и врз новинарите, Џафери констатираше дека се отсустни, а за некои пратеници од СДСМ напомена дека се откажале од правото на реплика. Наведувајќи дека е исцрпена листата за дискусија, тој ја затвори расправата и побара да се продолжи понатаму. Но, бидејќи во салата имаше само 42 пратеници, а неговите повици пратениците да влезат во салата беа неуспешни, претседателот на Собранието прогласи пауза од половина час.

Продолжението е прво на распоредот, а почна во 10.09 часот. Во 11 часот ќе почне третата седница, на која ќе се расправа за предлог-одлука за основање на постојани работни тела на Собранието на Република Македонија, поднесена од пратениците Горан Мисовски, Ејуп Аљими и Илија Димовски.

Потоа, во 12 часот, ќе продолжи втората седница, почната вчера, на која најдоцна до полноќ треба да се избере владата предложена од мандатарот Зоран Заев.