На директорката Ирина Сотирова-Бухова очигледно, според снимките во медиумите, најважно ѝ беше како ѝ стои фризурата која неколкупати ја поправаше во текот на кратката и празна изјава, порача ВМРО-ДПМНЕ во реакција на денешната прес-конференција на директорката на Државниот санитарен инспекторат, Сотирова-Бухова, и на директорката на Клиниката за гинекологија и акушерство, Викторија Јовановска.

Опозициската партија вели дека наодите на инспекторатот укажуваат дека нејзините реакции и прес-конференции пред самата клиника и привлекувањето на вниманието на јавноста како аларм и притисок на надлежните било оправдано и корисно.

„Санитарниот инспекторат потврди дека ВМРО-ДПМНЕ не се трудела да привлече партиски поени со неточни вести, со манипулации или со лажни вести, туку одговорно, како опозиција, ја одиграла улогата на коректив на власта. Прв лош сигнал е што по смртта на 30-тина новороденчиња нема реална одговорност за никого, освен само дисциплинска одговорност за едно лице, што е недозволиво и е прикривање на катастрофалното работење на раководството на клиниката кое предизвика смрт на 30-тина новороденчиња“, се вели во реакцијата од партијата.

Инаку, на денешната прес-конференција, директорката на Клиниката за гинекологија обелодени дека од почетокот на годинава до крајот на септември на клиниката починале 127 бебиња.

По денешната прес-конференција на двете директорки, реагираше и СДСМ, кој порача дека состојбата на Клиниката за гинекологија и акушерство „ја докажува долгогодишната негрижа на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски и на Никола Тодоров за здравјето и за интересите на граѓаните  во изминатите 11 години“.

„Недостигот од инкубатори, медицински сестри, лекари и од анестезиолози, лошиот систем за терморегулација и за вентилација, покривот што прокиснува, дотраените стерилизатори и појавата на влага во ГАК, се директна последица на долгогодишното криминално и расипничко владеење на Груевски и на Тодоров, кои поради криминални интереси ги запоставија здравјето и интересите на граѓаните“, стои во реакцијата на СДСМ.