Обидот за атентат врз Никола Тодоров не беше афектен чин, туку чин кој беше поттикнуван со години, велат од ВМРО-ДПМНЕ. Пратеникот на ВМРО-ДПМНЕ, Крсто Јовановски, денеска на прес-конференција во партиското седиште рече дека СДСМ и „невладините организации под контрола на Сорос измислуваа стотици лаги против Тодоров само за да ја подготват и да ја подгреат атмосферата до момент во кој некој ќе им поверува и ќе одлучи да пролее крв“.

– Нема земја во светот во која не починал пациент, но тие сметаа дека со прогласувањето на Тодоров за масовен убиец ќе успеат да манипулираат со чувствата на болните, нивните блиски или оние кои загубиле некого. Јасно е дека атентаторот не се одлучил сам да го стори убиството токму на првиот ден од доаѓањето на Зоран Заев на власт – изјави Јовановски.

Тој ги повика органите на прогонот да утврдат кој му го дал пиштолот на осомничениот за да го стори криминалниот акт и да побараат одговорност од сите што го поттикнувале и го помагале атентатот.

– Молкот е неприфатлив. Не смее да се молчи и за подметнатата бомба во семејната куќа на пратеникот Антониjо Милошоски. Не смее да се молчи ниту за демолирањето на автомобилот на Гордана Јанкулоска. Доколку Министерството за внатрешни работи наскоро не ги изведе виновниците пред лицето на правдата ќе биде повеќе од јасно кој стои зад овие крвави пресметки. Јавноста веќе гледа на каков начин антиреформската влада ќе врши дефокус наместо да се посвети на ветувањата што ги даваше. ВМРО-ДПМНЕ им порачува на сите што мислат дека со вакви подли и кукавички акти ќе нè уплашат и ќе нè замолчат дека многу се лажат – рече Јовановски.