Опозициската ВМРО-ДПМНЕ денеска соопшти дека поднела кривична пријава против генералниот секретар на Владата, Драги Рашковски, поради злоупотреба на службената положба и овластувања.

Според ВМРО-ДПМНЕ, Рашковски, од неговото назначување на функцијата генерален секретар на Владата до денот на распишување на локалните избори, повеќепати организирал именувања за в.д. директори на лица „кои не ги исполнуваат законските основи да бидат именувани и лица кои не поседуваат соодветна писмена препорака од надлежен орган за места за кои тоа било потребно“.

– Рашковски до седница на влада доставувал некомплетна документација за предложените кандидати, а Владата ги именувала без да бидат исполнети со закон предвидените критериуми. Именуваните в.д. директори кои немале соодветна писмена препорака, истата ја добивале денот по назначувањето и таа била заверена од архива на владата пост фестум. Лицата именувани на ваков начин законски се нелегитимни, а лицата кои го дозволиле сето ова мора да поднесат кривична одговорност за свесно креираниот правен хаос – изјави денеска Дарко Костовски од ВМРО-ДПМНЕ, на прес-конференција пред Владата.