Опозициската ВМРО-ДПМНЕ денеска најави дека ќе побара толкување за Спогодбата со Грција од Венециската комисија. На прес-конференција во Собранието пратеникот Драган Данев повторно порача дека за неговата партија Спогодбата е штетна и капитулатнска и дека власта сака да го втурне и Собранието во кршење на процедурите за ратификација на оваа Спогодба.

– Ако овој договор е толку добар за Република Македонија, зошто Владата бега од дебата? Ова е самоволно и шверцеско однесување на власта. Ова е трет случај на грубо непочитување на процедурите. Првин изборот на Џафери за т.н. претседател на Собранието, потоа законот за двојазичност, па сега договорот со Грција. Зошто договорот со Бугарија се разгледуваше во Комисијата за надворешни работи, а овој во Комисијата за европски прашања? Затоа што власта сака да го протурка на мала врата – порача Данев.

Тој рече дека со прифаќањето на Спогодбата се уништува идентитетот и се прифаќа модерен геноцид