Лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски, заедно со членовите на извршниот комитет на партијата, Никола Попоски и Никола Тодоров, се сретнал со амбасадорот на Република Франција, Кристијан Тимоние, известува партијата во соопштение, кое е долго и полно со детали и со објаснувања, какви што станаа редовна практика во последно време.

Францускиот амбасадор истакнал дека тоа што ѝ го посакува на Македонија е воспоставување стабилност заради придвижување на работите нанапред и надминување на постојната ситуација.

„Од ВМРО-ДПМНЕ беше истакнато дека партијата имаше обид во рок од 20 дена да формира влада, иако од самиот почеток ни беше јасно дека со така тесно мнозинство формирањето влада во Македонија ќе биде сериозен предизвик. Сепак, и покрај сè, влеговме со добра волја и со оптимизам. Но, за жал, кај ДУИ се појавија некои прашања што ги одвратија од намерата да прави коалиција со ВМРО-ДПМНЕ“, велат од партијата.

Според ВМРО-ДПМНЕ, платформа на Албанците е обид за ново преговарање на Охридскиот рамковен договор, а таков процес може да ја однесе државата во погрешна насока.

„Сметаме дека е добро уште еднаш да се даде шанса во период од два, два и пол месеци од сега, можеби заедно со локалните избори, да има нови парламентарни избори. Во последно време од некои страни се даваат идеи за широка влада. Ставот на ВМРО-ДПМНЕ е дека формирањето на широките коалиции во Македонија е проверен рецепт за неуспех“, велат од партијата.

ВМРО-ДПМНЕ соопштија дека францускиот амбасадор прашал дали во ВМРО-ДПМНЕ сметаат дека Ахмети е искрен во тоа што го кажува во политиката, на што одговориле дека неговата искреност и мудрост сега се на многу сериозен тест.