По завршувањето на долгиот говор, досегашниот лидер на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски беше прогласен за почесен претседател на партијата на Конгресот кој што се одржува во Валандово.

Откако Груевски зборуваше час и половина за подемите и падовите на партијата, за разочарувањата кои ги доживеал од неговите најблиски соработници и по пораките кои ги упати кон новиот лидер на партијата, Коце Трајановски предложи делегатите да гласаат за предлогот Груевски да биде почесен претседател на партијата.

Предлогот беше усвоен без ниту еден глас „воздржан“ или „против“ по што на Груевски му беше доделена и плакета за благодарност за неговата работа во партијата.

Партиските делгати заминаа на ручек во локален ресторан, а продолжението на Конгресот е најавено за 15 часот.