Без трошка срам, владата на СДС има испланирано до крајот на годината, освен тековните задолжувања, да го зголемат долгот за дополнителни 150 милиони евра, велат од опозициската ВМРО-ДПМНЕ во соопштение утрово.

Во соопштението се додава дека досега владата на СДСМ само врз основа на аукции се задолжила околу 70 милиони евра.

„Последната аукција изнесуваше 10,6 милиони евра од која само 227.000 евра ќе се вратат како отплата на доспеан долг, а остатокот е чист долг на грбот на граѓаните. Владата на СДС молчи, не кажа ниту за што ќе се искористат овие пари, дали со нив ќе се прави некој пат, некоја канализација, некое училиште, градинка или болница. Напротив, средствата за ваквите проекти во ребалансот тие безмилосно ги кратат“, се додава во соопштението.