Тетовските власти во текот на изминатите девет месеци не казниле ниту едно лице за фрлање градежен шут. Според податоците обезбедени од „Порталб.мк, во последните девет месеци, во полошкиот регион полицијата има казнето вкупно 24 лица за фрлање отпадоци според членот 14 од Законот за јавна хигиена, кои вклучуваат фрлање на догорчиња од цигари, гуми за џвакање и други отпадоци, но не казнила ниту едно лице за фрлање отпадоци според членот 14-а, односно фрлање градежен шут.

– Во текот на минатите девет месеци годинава, припадници на Секторот за внатрешни работи (СВР) – Тетово имаат изречено 24 казни за прекршување на законот за јавна чистота. Додека што се однесува до членот 14-а од законот за јавна чистота, не сопреле или пак санкционирале ниту едно лице во врска со отпадоци и испуштање на фекална канализација – вели Марјан Јосифовски, портпарол на СВР Тетово.

Од Општина Тетово, за „Порталб“, потврдуваат дека од август 2018 досега, општинскиот инспекторат санкционирал 10 претпријатија за загадување на животната средина, но ниту една од овие казни не се однесува на фрлање на градежен шут или отпадоци во поголеми количини.

Инаку, Општина Тетово нема депонија за тврди материјали и поради тоа градежните отпадоци се фрлаат по јавни површини. Властите треба да се потрудат што поскоро да ги исполнат ветувањата, со што ќе се спречи хаосот со неконтролираното фрлање на овој вид отпадоци.

Според законот, физичките лица кои ќе бидат фатени како фрлаат градежни отпадоци се казнуваат со глоба во износ од 150 до 200 евра, а правните лица со по 4.000 евра.

Преку апликацијата  „E-репорт“ граѓаните можат да известат за несовесно поведение на физички и правни лица кои со нивни постапки ја загадуваат животната средина.