Владата во текот на месецов стартува со реализација на програмата за справување со загадувањето преку директна помош на семејствата со полош социјален статус за замена на нивните неефикасни печки со енергетски поисплатливи и еколошки поприфатливи системи на греење, најави на денешната средба со претставниците на граѓанскиот сектор заменик министерот за животна средина, Јани Макрадули.

Владата планира во 2019 преку 90 проценти од предвидените средства да потроши за замена на нееколошки начини на греење во домаќинствата, институциите и јавните установи во Скопје, но и низ неколку таргетирани градови како Куманово, Тетово и Битола.

За разлика од досегашните повици за субвенционирање на печки на пелети на Министерството за економија и на општините и Градот Скопје, според Макрадули, овој зафат нема да се базира на принципот „прв дојден прв услужен“, туку ќе се раководи од висината на семејните приходи и ќе почне од зоните на ниска емисија какви што се населбите Лисиче и Шуто Оризари, за да се покаже дека ваквите методи носат резултати.

Заменик-министерот Макрадули најави во текот на јануари поврзување на дел од јавните установи и институции на топлификационата мрежа во Скопје кои досега биле загревани со мазут, при што го наведе примерот на студентскиот дом Кузман Јосифовски Питу каде до сега за греење се трошеле преку седум милиони денари за набавка на мазутот, додека со приклучувањето на градската мрежа трошоците за греење би изнесувале околу пет милиони при што, освен намалените емисии на чад ќе има и значителен финансиски ефект.

Тој, исто така го наведе примерот на градинката Кочо Рацин под Панорама, каде, наместо 16 илјади евра за мазут, за 12 пати ќе бидат помали трошоците за греење со поставени инвертори.

Зазеленување на дворовите на градинки, училишта и болници кои граничат со сообраќајници со садници на автохтони дрва произведени од страна на студентите на Земјоделскиот факултет во Скопје со цел подигање на заштитна зелена бариера е уште една од мерките за борба против загадувањето кои ќе почнат да се реализираат во наредните месеци, најави на денешната средба Макрадули.

Меѓу првите објекти опфатени со оваа програма ќе се сади во дворот на градинката во општина Гази Баба на влезот во Скопје, а потоа и помеѓу Клиничкиот центар и улица Водњанска во Скопје.

Заменик министерот за животна средина најави и измени во законската регулатива за да се реализираат планираните активности во напуштањето на еколошки загадувачките начини на загревање – преку донесување забрана за користење јаглен за греење и измени во законот за градење.