Владата му предлага, а не му налага на Уставниот суд да ја запре постапката за оценување на уставноста на членот 175 од Законот за електронски комуникации, кој ѝ овозможува на Управата за безбедност и контраразунавање (УБК) директно да прислушува преку телекомуникациските оператори, објаснува владиниот портпарол, Миле Бошњаковски.

Според него, ваквиот предлог до Уставниот суд е поради тоа што веќе се работи на систематско решение за проблемите на следењето на комуникациите, односно се изготвуваат предлог-закони што ќе ја опфатат проблематиката.

– Уставниот суд, се разбира, не мора да го послуша мислењето на Владата – вели тој.

Прашан од новинарите зошто Владата настапува со таков став кој може да остави простор и понатаму УБК незаконски да прислушува, тој вели дека незаконско прислушување нема во тековниот владин мандат, а ако сепак некој се осмели да ги злоупотреби капацитетите на управата, за тоа ќе поднесе одговорност.

Според владината служба за информирање, на новите законски решенија работат и домашни и меѓународни експерти, а во расправата за предложените измени ќе биде вклучено и граѓанското општество и други експерти, а и граѓаните.

– Постапката ќе биде спроведена крајно транспарентно, а новите предлози за законски решенија многу наскоро ќе бидат презентирани пред јавноста – вели Бошњаковски.

Образлагајќи го мислењето на Владата за членот 175, тој нагласува дека расправата во Уставен би била излишна, оти новите законски решенија предвидени со планот за реформи „3-6-9“ ќе го решат целосно проблемот, елиминирајќи можност да се прислушува без судски налог и надвор од опсегот.