Владата на денешната седница почна нова постапка за доделување финансиска поддршка, односно субвенции, на домашни и странски авиокомпании за евтини летови.

Пред две седмици беше поништен повикот за субвенции на кој се пријави само унгарската компанија „Визер“.

Новата мерка за субвенционирање ќе важи за периодот 2019-2021 година.

– Владата ги донесе уредбата за начинот и за критериумите за доделување финансиска поддршка на авиокомпании, како и програмата за определување средства потребни за поттикнување и развој на воздушниот сообраќај за периодот 2019-2021 година. Ќе се формира комисија за спроведување постапка за доделување финансиска поддршка, која ќе го објави новиот јавен повик за доставување барања за финансиска поддршка. Повикот ќе биде објавен во домашни и во странски гласила – рече министерот за транспорт и врски, Горан Сугарески.

Тој појасни дека новата уредба содржи и неколку значајни измени. Така, авиокомпаниите ќе имаат обврска до 10 јануари следната година да воспостават база од најмалку еден авион на скопскиот или на охридскиот аеродром за периодот за кој се доделува финансиската поддршка.

Со претходниот јавен повик, што минатиот месец беше поништен поради административни пречки во единствената понуда од авиокомпанијата „Визер“, беше предвидено задолжително воспоставување на една база на скопскиот и една база на охридскиот аеродром.

Новите правила предвидуваат најдоцна до 10 јануари следната година авиопревозникот да започне со оперирање на најмалку две нови дестинации од аеродромот во Скопје и да ги опслужува за периодот за кој се доделува финансиската поддршка. Од охридскиот аеродром треба да има нови четири дестинации, од кои првите две да ги воспостави до 10 јануари следната година, а останатите две во рок од една година по склучувањето на договорот.

Потенцијалниот корисник на субвенциите е обврзан и доколку има постојни дестинации да ги опслужува и нив најмалку двапати неделно по која било од ИАТА-сезоните по однапред определен лет на летање за периодот за кој се доделува финансиската поддршка, а доколку ги зголеми фреквенциите, и за новите летови ќе добива субвенции.