Откако Европската комисија официјално потврди дека ќе се скратат 27,1 милион евра од ИПА-фондовите за Македонија, од Владата соопштија дека не станува збор за санкции, туку за намалување на програмските средства.

– Има два аспекти, внатрешен и надворешен. Внатрешниот е поврзан со фактот дека повеќе од една година се очекуваше спроведувањето избори. Во тој период институциите беа политички хендикепирани преку блокирачки механизми во неколку клучни министерства, вклучително и Министерството за финансии – се вели во соопштението на Владата.

Оттаму додаваат дека најголемата опозициска партија фокусот го ставила на блокирање на институциите и на правење што поголема штета за државата.

– Надворешниот фактор, пак, е поврзан со искуствата на Европската комисија со претходните процеси на проширување, поради што со новите инструменти се предвидени повеќе рестрикции кои ги ограничуваат обемот и областите на прилив на европски фондови – велат од Владата.

Партијата на власт ВМРО-ДПМНЕ соопшти дека „политичката криза во која Зоран Заев ја турна Македонија, придонесува за одлуки кои се на штета на граѓаните“.

– Тоа е целта на тие што посакуваат проблеми во Македонија, а бегаат од демократско соочување со народот на избори – се вели во соопштението на ВМРО-ДПМНЕ.