Владата информираше дека потрошила вкупно 179.500 евра за прославата „Одиме напред – Македонија во НАТО и ЕУ“ за сите градови.

Во оваа сума е вклучена организацијата на целиот настан, односно обезбедувањето на соодветна техника, озвучување, осветлување, бини, редари, технички персонал, сценска опрема, ангажман на 40 изведувачи кои што настапија во 15 градови ширум Македонија, транспорт на опрема и технички персонал, промоција на настаните, графички и визуелни решенија и активности за промоција.

„Трошоците за организацијата на настаните се скромни, по нормални пазарни цени. За промоцијата на настаните не се потрошени средства за реклами во медиумите, ниту пак се потрошени било какви средства за организиран превоз на публика од едни во други градови“, се вели во соопштението на Владата.

За ангажманот на домашните изведувачи во сите 15 града биле потрошени 75.500 евра, а за сценска опрема 49.000 евра.

„Сите останати потреби и услуги за организација на настаните, што подразбира обезбедувањето на соодветна логистика, 150 редари, технички персонал, заштитни огради, 15 шатори, 15 гитарски засилувачи на звук и клавијатури, транспорт на опрема и технички персонал, чини вкупно, за сите 15 настани во градовите 35.000 евра или околу 2.300 евра по град. Ангажман на лица за авторски труд за креативен концепт и реализација на промотивна кампања на социјални мрежи, графички решенија, видео продукција, визуелизации на бините и постпродукција со вкупен износ од 20,000 евра или околу 1.300 евра по град“, се додава во соопштението.

Од Владата додаваат дека прославата ја поддржале и локалните самоуправи, со организациска и логистичка помош.