На предлог на Министерството за надворешни работи, се очекува Владата  да го разреши Џејсон Мико од позицијата почесен конзул на Македонија во Тусон, Аризона, САД, на која беше именуван во 2013 година, дознава БИРН.

Неговиот ангажман за власта на ВМРО-ДПМНЕ вклучуваше консултантски услуги за кои бил платен од  буџетот. БИРН дошла до два договора со кои Министерството за одбрана го ангажира Мико во 2015 и 2016 година за интелектуални услуги во вкупна вредност од  17.875 американски долари.

Пред да биде платен од буџетот, Мико беше и лобист за ВМРО-ДПМНЕ. Според документите заведени на Американската агенција за регистрација за странски соработници – ФАРА, ВМРО-ДПМНЕ за 7.500 долари месечно го ангажирала Џејсон Мико да дава консултантски услуги непосредно пред изборите на 5 јули 2006 година, на кои партијата дојде на власт.

Џејсон Мико во текот на целото време на владеењето на ВМРО-ДПМНЕ пласираше ставови многу сродни со партијата. Во последните десетина години беше посебно активен и на социјалните мрежи.

Со буџетски пари сме го плаќале за да пишува на „Твитер“ против американскиот амбасадор во земјава Џес Бејли, но и за мешање во внатрешните одлуки на администрацијата на САД.

Од доаѓањето на власт на Доналд Трамп, Мико беше посебно критичен кон Бејли. Во еден твит од крајот на ноември минатата година, тој дури го повикуваше да се покае поради „неговата непријателска работа кон Македонија“ за да биде спасен од Господ!

Речиси еден месец подоцна, во декември минатата година, напиша и дека Бејли го саботира спроведувањето на политиките на претседателот на САД, Трамп, поради тоа што има дијаметрално спротивни ставови од неговите.