Владата на денешната седница одлучила да го повлече од собраниска процедура предлог-законот за информативни и за рекламни кампањи на јавните институции, јавува „24 Вести“.

Попладнево до претседателот на Собранието, Трајко Вељаноски, пристигнало службено известување за одлуката на Владата за повлекување на предлог-законот.

„Владата на Република Македонија на седницата, одржана на 25 август 2016 година, заклучи да се повлече од собраниска постапка предлог-законот за информативни и за рекламни кампањи на јавните институции“, стои во документот од Владата.

Предлог-законот, како што пренесував „24 Вести“, денеска требаше, но не беше ставен на дневен ред на седница на Собранието, бидејќи немало овластен предлагач.

Законското предлог-решение во собранска процедура беше ставено пред неколку дена. Опозициската СДСМ обвини дека со овој закон Владата сака да ја озакони корупцијата во медиумите и најави дека ќе поднесе 500 амандмани на предлог-законот.