До денеска, заклучно до 14 часот, вкупно 11 македонски државјани што живеат во странство се пријавиле за гласање на изборите на 11 декември во дипломатско-конзуларните преставништва на земјава, преку апликацијата поставена на интернет-страницата на Државната изборна комисија (ДИК), соопштија денеска од Комисијата.

Од пријавите, како што информираат од ДИК, 10 биле прифатени, а една пријава е во фаза на обработка.

„Државната изборна комисија Ве известува дека во тек е пријавувањето за гласање за предвремените избори за пратеници во Собранието на Република Македонија, во дипломатско-конзуларните претставништва на Република Македонија во странство, односно конзуларните канцеларии. Заклучно со 22 октомври 2016 година, до 14 часот, можноста за пријавување преку електронската апликација ставена во интернет-страницата на Државната изборна комисија, ја искористиле вкупно 11 граѓани на Република Македонија, од кои 10 пријави се прифатени, додека една пријава е во фаза на обработка“, се вели во соопштението на ДИК.

Пријавувањето на дијаспората за гласање почна на 19 октомври, еден ден откако претседателот на Собранието, Трајко Вељаноски, ја потпиша одлуката за распишување на предвремените парламентарни избори, и ќе трае до 11 ноември.