Новите летови меѓу охридскиот „Свети Апостол Павле“ и лондонскиот аеродром „Лутон“ ќе почнат вечерва. Авиокомпанијата „Виз ер“ ќе лета на релацијата Охрид – Лондон двапати неделно во текот на летната сезона.

Охридскиот аеродром „Св. Апостол Павле“ денеска ќе го пречека првиот првиот лет од Лондон, со авиокомпанијата „Виз ер“.

Слетувајќи рано вечерва, на 10 јуни, авионот што ќе дојде од лондонскиот аеродром „Лутон“, во туристичкиот бисер на Македонија, Охрид, ќе донесе 133 патници.

„ТАВ Македонија“ ќе го прослави првиот лет на „Виз ер“ од Лондон на охридскиот аеродром со традиционалната церемонија за добредојде што ја приредува за секоја новоотворена дестинација – воден мост околу воздухопловот, девојки облечени во народни носии, закуска со погача и со сол за патниците, како и торта за новата рута.

– Ние во „ТАВ Македонија“ сме многу среќни што новата авиолинија меѓу Лондон и Охрид ќе овозможи многу туристи од Англија да престојуваат на Охридско и на Преспанско Езеро. Но, оваа линија ќе биде атрактивна и за македонските граѓани, како и за патниците од соседните земји, бидејќи ќе биде добра можност за воспоставување бизнис-врски и други релации со Велика Британија – изјави Зоран Крстевски, генерален директор на „ТАВ Македонија“.

Со денешниот прв лет ќе се означи отворањето на новата редовна директна линија Лондон – Охрид – Лондон во текот на летната сезона.

„Виз ер“ ќе оперира на оваа релација двапати неделно, секоја среда и секоја недела, пристигнувајќи на охридскиот аеродром во 18.15 часот и полетувајќи за лондонски „Лутон“ во 18.45 часот. Во моментов, овие летови се закажани до 13 септември.

Оваа нова рута е една од двете новонајавени авиолинии од охридскиот аеродром ова лето. Втората е Охрид – Базел, која ќе биде воведена од први јули, исто така од „Визер“. Воздухопловите на оваа авиокомпанија ќе летаат до швајцарскиот град секоја среда и секоја недела, до 21 октомври.

Како резултат на овие нови авиолинии, но и како резултат на чартер-летовите од Холандија, Австрија, Швајцарија и од Белгија, кои носат организирани групи туристи во Охрид во текот на летната сезона, во „ТАВ Македонија“ очекуваат пораст на авиосообраќајот на „Св. Апостол Павле“ во текот на летото.

Минатата 2014 година операторот на двата македонски аеродроми „ТАВ Македонија“ опслужи речиси 1,3 милиони патници и притоа забележа пораст од 20 проценти на годишно ниво на двата аеродроми.