fbpx

Вистиномер: Основците од Општина Аеродром не добија таблети

-

„Вистиномер“ анализираше изборно ветување на сегашниот градоначалник на општина Аеродром, Тимчо Муцунски, коешто го оцени како неисполнето. Текстот подолу го пренесуваме во целост:

Ветување: Таблет за секое дете

Општината ќе обезбеди таблети за секое дете од 1 до 9 одделение и со тоа ќе ја подигне свеста за дигитализација и модерното време, со што ќе го олесниме товарот на буџетот на секое семејство.
(Рок: Веднаш по стапување на функција)

[Извор: Изборна програма на Тимчо Муцунски „За Аеродром гарантирме – Создади нова динина!“ (стр.28)  Датум: 15.10.2021 г.]

ОБРАЗЛОЖЕНИЕ:

Градоначалникот на Аеродром,Тимчо Муцунски во кампањата за локалните избори (октомври 2021 година) вети дека веднаш по стапувањето на фукнцијата Општината ќе обезбеди таблет за секое дете од 1 до 9 одделение. Досега (28.02.2022), речиси четири месеци по доѓањето на Муцунски на челната позиција во Општината, ова ветување дадено во неговата изборна програма „За Аеродром гарантираме – Создади нова динина!“,  е неисполнето.

Проверката на „Вистиномер“ покажа дека ова е единственото ветување за коешто Муцунски има наведено дека ќе го реализира „веднаш по стапувањето на функцијата“, но до моментот кога е пишуван овој текст таблети за децата во основните училишта во Општина Аеродром не се обезбедени.

Инаку, пред три месеци имаше најави од локалната власт дека се работи на спроведување на овој проект.

Реализацијата на овој проект е во тек, односно во моментов се работи на утврдување колку вкупно таблети треба да се набават и колку средства се потребни, со цел тие да се предвидат во Буџетот на Општината. Со обезбедување таблет за секое дете, ќе се подигне свеста за дигитализацијата и модерното време, со што ќе се олесни товарот на буџетот на секое семејство –  изјавија  од Општина Аеродром за „Слободен печат“.

Сепак, освен ваквите најави, нема информации за некакви конкретни активности за набавка на ветените таблети за основците.

На крајот на јануари, Муцунски при презентирањето на буџетот за 2022 година, даде ново ветување дека во 2022 година ќе се обезбедат таблети за децата од прво и четврто одделение:

Во секторот за образование ќе се реновираат сите основни училишта, ќе има нови таблети за прво и четврто одделение, а ќе почне и изградба на три нови градинки во Стар Аеродром, Мичурин и Долно Лисиче.

„Вистиномер“ пред една недела побара одговор од Општина Аеродром до каде е реализацијата на ова предизборно ветување, односно дали и кога основците од Општина Аеродром може да очекуваат да ги добијат ветените таблети? Но,  не добивме одговор од Општината.

Со оглед на тоа што досега не се обезбедени таблети за децата од прво до деветто одделение, и покрај ветувњето дека тоа ќе се случи веднаш по доаѓањето на функцијата, а дополнително Муцунски сега  најавува дека во 2022 година таблети ќе добијат само „децата од прво и четврто одделение“, неговото предизборно ветување  „таблет за секое дете“ го оценуваме како неисполнето.

Download Best WordPress Themes Free Download
Download WordPress Themes Free
Download Premium WordPress Themes Free
Premium WordPress Themes Download
free download udemy course
download karbonn firmware
Download WordPress Themes
free online course