Претседателката на Советот на Општина Центар, Јана Белчева Андреевска ја даде следата изјава која „Вистиномер.мк“ ја оцени како вистина:

Жал ми е да кажам дека се покажува оти јавниот интерес е помалку важен од некои други интереси. Се прави еден правен вакуум во кој граѓаните се ставаат во една незавидна ситуација. Сега се отвора можност да се направи една ненадоместлива штета, материјална штета заради интересите на малкумина. Вредноста на имотот на многумина да падне, во интерес на малкумина. Ако се спроведат овие урбанистички планови за кои сме докажале дека не ги почитуваат основните урбанистички стандарди, дека не гарантираат безбедно и хумано живеење, за 30 дена ќе се направи ненадоместлива штета.

[Извор: МКД– Јана Белчева: Одлуката на Уставен…– датум: 21.03.2019]

ОБРАЗЛОЖЕНИЕ:

Изјавата на првата жена на Советот на Општина Центар, Јана Белчева Aндреевска, уследи по објавувањето на вчерашната одлука на Уставниот суд за времено укинување на мораториумите на повеќе детални урбанистички планови на Општината, кои беа воведени уште на крајот од 2017 г., кога на власт во таа Општина победи СДСМ и градоначалникот Саша Богдановиќ. Градоначалникот со тоа практично го спроведе изборното ветување дадено и на писмено во својата предизборна програма „План за живот“ во Општина Центар, за што Вистиномер минатата година даде оценка исполнето.

Целиот текст прочитајте го на „Вистиномер.мк“.