fbpx

Вистиномер: Ковачевски не кажал дека Британија излегла од ЕУ за да ѝ отстапи место на Македонија

-

Во оригиналната објава јасно стои дека станува збор за сатирична вест, а од Владата потврдија дека премиерот никогаш не дал изјава дека Британија излегла од ЕУ за да ѝ направи место на С. Македонија, пишува „Вистиномер“ во својата анализа.

Текстот подолу го пренесуваме во целост:

Пост на Фејсбук објавува невистинита содржина, во која наводно се прикажува став на премиерот Димитар Ковачевски околу евроатланските интеграции на нашата земја.

Ковачевски: Британија излезе од ЕУ да и направи место на Македонија, сега чекаме и Германија да излезе, се вели во насловот на објавата.

Станува збор за неточна содржина и изјава, иако во насловот е претставено како изјавата навистина да ја дал премиерот Димитар Ковачевски.

Кога ќе се впише овој наслов на пребарувачот на Google, може да се види вест со идентичен наслов, објавена на веб-страницата tvvesti.com. На крајот од оваа вест јасно стои дека станува збор за сатира и дека „сите сличности се случајни“.

За разлика од оваа содржина, каде што јасно пишува дека е сатира, на Фејсбук објавата што ја рецензираме никаде не пишува дека станува збор за сатирична вест, а судејќи според коментарите на самиот пост, речиси сите поверувале дека премиерот Ковачевски навистина дал таква изјава. Во дел од коментарите можат да се прочитаат и навредливи пораки.

Од Владата за „Вистиномер“ потврдија дека станува збор за чиста дезинформација

Станува збор за лажна информација со изјава која што претседателот на Владата на Република Северна Македонија никогаш ја нема дадено, одговорија за „Вистиномер“ од прес службата на Владата.

Земајќи го предвид сето ова, оценуваме дека Фејсбук објавата, односно принт-скринот што е предмет на нашата рецензија, неточно тврди дека Ковачевски изјавил дека Британија излегла од ЕУ за да ѝ направи место на Македонија, а се чека да излезе и Германија. При објавувањето сатирични содржини, тоа треба да биде точно нагласено, а со самото споделување на принт-скринови на истите на социјалните мрежи без да се нагласи тоа, се создава впечаток како истите да се вистинити, со што се врши манипулација врз јавноста.

Амбасадорот на Обединетото Кралство за почетокот на реализацијата на Меѓународната стратегија за жените и девојките 2023-2030 

Понекогаш се чини дека борбата за родова еднаквост станува сѐ потешка и потешка. Жените во Иран се малтретирани поради начинот на којшто се облекуваат, девојките во Авганистан се спречени...
Download Premium WordPress Themes Free
Free Download WordPress Themes
Download Best WordPress Themes Free Download
Download Premium WordPress Themes Free
online free course
download mobile firmware
Download WordPress Themes
udemy free download