Словачка, Чешка, Унгарија и Полска, познати и како вишеградска четворка, соопштија дека не го прифаќаат планот на Европската унија за прифаќање дел од мигрантите кои бараат азил и се спротиставуваат на предложениот систем за распределба на мигрантите.

Во соопштение тие велат дека тој план е неприфатлив и изразуваат подготвеност да се има солидарност со Италија и со Грција во врска со мигрантската криза, но само на доброволна основа.

Словачкиот прмеиер, Роберт Фицо, изјави дека се размислува во владата да се спроведе референдум за овој план.