Корпорацијата „Мајкрософт“ објави закрпи за оперативните системи „windows XP“, „wIndows 8“ и „windows server 2003“, чија поддршка е прекината, за да овозможи подобра заштита од вирусот, поточно малверот „wannacry“, кој втор ден напаѓа компјутери во светот.

Инаку, еден британски експерт за компјутерска безбедност претпладнево објави дека го нашол „прекинувачот“ со кој се прекинува ширењето на оваа злобна компјутерска програма.

– Британската влада сè уште не знае кој стои зад вчерашниот глобален кибернетички напад, со кој беше блокирана работата на здравствениот систем на Обединетото Кралство – изјави британската министерка за внатрешни работи, Амбер Рад. Таа нагласи дека Националниот центар за кибер-безбедност на Велика Британија презел соодветни мерки со Министерството за здравство за да гарантира дека последиците од нападот со совладани и ограничени.

Од Центарот за надзор и за реагирање на компјутерски напади во кредитно-финансиската сфера (ФИНЦЕРТ), кој е во рамки на руската Централна банка не утврдиле „компромитирање на информациските ресурси“ на кредитните институции на Русија, соопшти денеска „Банк Росији“.

Во соопштението се посочува дека ФИНЦЕРТ регистрирал „масовни испраќања“ до банките на „заразен софтвер од прв и втор тип“, но тоа не нанело штети.

Голем број компјутери во светот вчера беа блокирани од вирус кој бара „откуп“ за деблокирање на оперативниот систем.

Тоа предизвика и „Рено“ во Европа да го запре производството по кибер-нападот. Фабриките на автомобилската компанија „Рено“ во Франција и во Словенија денеска се стопирани по глобалниот кибер-напад. Прекинот на производствениот процес бил дел од мерките на претпазливост, преземени за стопирање на ширењето на вирусот, соопшти раководството.