Директорот на Агенцијата за национална безбедност (АНБ), Виктор Димовски, на денешниот брифинг со новинарите во Владата информираше за работата на комисијата за селекцијата на вработените во Управата за безбедност и контраразузнавање (УБК) кои аплицираа на јавниот повик за прием во Агенцијата за национална безбедност (АНБ).

– Во текот на денешниот ден, имав средба и реферирав пред надлежната Собраниска комисија за контрола и надзор на безбедносните служби и ги информирав за завршениот тест на селекција на вработени од поранешната Управа за безбедност и контраразузнавање кои беа преземени во Агенцијата за национална безбедност – рече тој.

Во поглед на одредени прашања кои се појавија во јавноста, Димовски рече дека не е загрижен и според него се работи за потврда дека она што се работело е добро сработено и, како што подвлече, „ова е потврда дека сме на вистинскиот пат, дека е направен напор за суштински, а не само формални промени.

– Сакам да кажам дека времето на поединци и групи, кога одлучуваа што ќе се одлучува и како ќе се одвиваат одредени процеси во државата е поминато. Работевме во согласност со постојната законска регулатива, работевме врз основа на однапред утврден и едногласно утврден Деловник за работа и сите одлуки беа донесени едногласно освен една која што беше донесена со мнозинство. Секоја селекција е донесена со едногласна одлука и зад сите одлуки стојат записници. Работата е мониторирана од национални и меѓународни тела и тој мониторинг не остава простор за грешки, а процесот на „ветинг“ продолжува – додаде Димовски.