Изминатиов викенд тетовци дишеа екстремно загаден воздух. Во вечерните часови, концетрацијата на честичките ПМ10 беше 12 пати поголема од дозволената.

Студеното време и големото аерозагадување беа причина голем број граѓани овие два дена да останат во своите домови.

Од тетовскиот инспекторат за животна средина велат дека граѓаните најчесто пријавуваат палење на мали депонии, но и неконтролирано чадење на одделни фабрики за производство на мебел.

– При секојдневните контроли, инспекторатот за животна средина утврдил дека една фабрика за мебел лоцирана на излезот од Тетово, како енергент за затоплување користи остатоци од материјал кој го користел во производствениот процес. Сопственикот на фабриката е казнет со глоба во висина од 500 евра – изјави Томислав Јоргушевски, главен инспектор во Инспекторатот за животна средина.

Во текот на месецов, казнети се и дваесетина фирми што доставувале стока по продавници по 8 часот, што е спротивно на мерките против аерозагадувањето, кои предвидуваат доставата на стока да се врши само во утринските часови.

Од инспекторатот додаваат дека редовно ги контролираат и фирмите со интегрирана еколошка дозвола Б, авто-сервисите и претоварната станица за комунален отпад.